Dhammakaya meditatie

In 2005 ben ik door de abt van het klooster Wat Luang Phor Sodh Buddhist Meditation Institute in Thailand opgeleid in de Dhammakaya meditatie, op het niveau van ‘advanced meditator’. In 2015 heb ik een boek over deze bijzondere meditatievorm uitgegeven: Dhammakaya meditatie, een innerlijke reis naar een zuivere geest.

Dhammakaya meditatie is ook uitermate geschikt voor mensen die geen boeddhistische achtergrond hebben. Je ervaart een vredige kalmte en je transformeert naar een volkomen verlicht transparant lichaam, waarbij je geest in volkomen rust is.

Met de Dhammakaya meditatie kun je vanuit het aardse Hier en Nu naar een transcendent inzicht komen. Je wordt naar meer verfijnde, zuivere en pure niveaus van bewustzijn geleid. In dit proces van bewustzijnsverruiming ontdoe je jezelf van onzuiverheden en maak je jezelf innerlijk schoon.
In een gevorderd stadium kun je verder kijken dan de dagelijkse fysieke dimensie op aarde en deze ervaren. Bovendien kun je een gemoedstoestand van innerlijke transformatie bereiken. Hierin ervaar je op een transcendent niveau een permanente gerichte, ontspannen en aandachtige opmerkzaamheid van je lichaam, gevoelens, gedachten, je perceptie en je geest.

Dhammakaya is een woord uit het Pali en betekent ‘het Lichaam van Verlichting’, ‘de Staat van Verlichting’, ‘het Lichaam van Dhamma’ of ‘het Lichaam van de Waarheid’. Dhammakaya is zowel de naam als de exacte staat van het bewustzijn die je door meditatie kunt bereiken. Het is één woord dat zowel het proces, als de essentie van waarheid omschrijft.

Omdat Dhammakaya het lichaam van verlichting is, bevat het alle verlichte kennis - in het boeddhisme Dhamma - door Boedha overgebracht. Dhammakaya is een bron van vrede, wijsheid en puur geluk die in alle mensen aanwezig is. Deze geestesgesteldheid kun je bereiken en verder verfijnen door een meditatieproces waarin je jezelf zuivert en reinigt en een toenemend besef krijgt van wie je werkelijk bent: helder licht.